» O rasi MOPS ○ About breed

Najprihvatljivija teorija o poreklu mopsa je da potice iz Kine,j er pripadaju grupi dogolikih pasa, koji poticu iz Azije. Nije u potpunosti poznato kako je nastala ova rasa, ali je zabelezeno da su u IX veku postojali mopsu slicni psi u KIni. Takvi psi su nazivani Lo-Chiang-sze ili kratko Losze. Sve do 1914.g naziv za ove pse je bio Losze.Kineske hronike iz vremena 1700.g.p.n.e. beleze postojanje malog psa sa kratkom vilicom.

Kako je mops dospeo iz Kine u Evropu nije poznato, ali ga mozemo povezati sa periodom kada je Evropa pocela intenzivnu trgovinu sa Kinom. Iz daleke Kine portugalski i holandski moreplovci-trgovci, su ove pse donosili kao kuriozitet. Postojanje ove rase se moze potvrditi od 1425.g.p.n.e. jer od tada postoje umetnicki prikazi. Pocetkom XIX veka, mops postaje popularan u Engleskoj. Najzasluzniji za uzgoj ovih pasa bili su izvesna gospodja Willuoghby i gospodin Morrison. Ona je 1864.g. kupila u Becu mopsa od jedne madjarske grofice. Pas je bio nesto visi i imao je kameno-sivu boju. Taj pas je paren sa kerusom iz Holandije koja je bila veoma slicna muzjaku. Stenci su imali kameno-sivu boju i crnu masku. Od ta dva psa poticali su svi mopsovi poznate linije Willoughby. 1883.g. u Engleskoj je osnovan Pug-Dog-Club.

Ovo je jedina rasa koja ima tri zvanicna imena. Zanimljivo je kako je ova rasa dobila ta imena. U Italiji je 1550.g. postojao narodni teatar pod nazivom Commedia dell Arte. Za jednu predstavu bio im je potreban majmun, ali kakav je njima trebao, nije se mogao lako nabaviti. Ulogu mamjuna dodelili su mopsu. Sa plisiranom kragnom mops je morao stajati na zadnjim nogama i odigrati svoju ulogu. Prilikom osnivanja holandskog kluba ljubitelja ovih pasa u XVII veku, osnivaci su klubu dali ime Commedia.

Francuski naziv Carlin potice iz vremena starog teatra. Jedan klovn po imenu Carlin farbao je svoje lice crnom bojom ili je stavljao crnu masku, pa je tako njegovo ime preneseno na psa. Engleski naziv Pug potice od latinske reci Penus (pesnica), jer glava mopsa podseca na pesnicu.

Mops je raspolozen i veseo i odusevljeno prihvata ljude. Medjutim, vlasnik i njegova porodica su prvi u njegovom velikom srcu. Mops i deca izgleda da imaju posebnu vezu i nema boljeg psa za druzenje sa decom od mopsa. Prilikom disanja ispusta narocit zvuk koji istovremeno podseca na brundanje i hrkanje. Cesto jako hrcu dok spavaju. On obozava toplotu, voli da se mazi, trazi najtoplije mesto za spavanje. Napolju, mops je veoma zivahan, ima sportskog instikta i moze biti neustrasiv. Ponekad, zbog toga moze doci u neprijatnost sa drugim psima, ali tipican mops nije agresivan osim ako nije ljubomoran. Nesumnjivo, skoro svi mopsovi su pomalo svojeglavi, ali koji to pas slicne inteligencije nije. Zato je vrlo bitno mladog psa dresirati sa paznjom, doslednoscu i cvrstinom, od samog pocetka. Sa njim ce vas neraskidivo vezati paznja i obozavanje bez granica.

Mops je pas cetvrtastog i kvadraticnog tela. On je -mnogo mase u malom prostoru-, ali ova nabijenost treba da bude kompaktnost forme, dobro usaglasene proporcije i cvrstina razvijenih misica.

Glava je masivna, velika,okrugla, ne sme biti jabucastog oblika. Nabori su veliki i duboki.

Oci su tamne boje, veoma velike, hrabre i isturene, okruglog oblika, blage i zabrinutog izraza, a kada je uzbudjen pune zara.

Usi su tanke, male,mekane kao somot. Dozvoljena su dva nacina nosenja usiju-ruza i dugme. Prednost treba dati drugom.

Njuska je kratka, zatupljena,cetvrtasta, ali ne uzdignuta.

Zubalo je sa neznatnim predgrizom. Maksimalno su nepozeljni vidljivi zubi ili jezik. Siroka donja vilica sa sekutocima poredjanim u jednom nizu.

Telo je kratko i zdepasto, siroko u grudnom delu. Rebra dosezu daleko unazad. Ledja su ravna, niti iskrivljena, niti popustljiva.

Prednje noge veoma jake, ravne, srednje duzine i velikim delom su ispod tela.

Zadnje noge su takodje snazne, srednje duzine, prave, dobro uglovan koleni deo, vecim delom su ispod tela.

Sape su niti duge kao zecje, niti okrugle kao macje. Prsti pravilno rastavljeni, nokti crni.

Rep je visoko nasadjen, zavijen iznad kukova, koliko je moguce. Pozeljan je dvostruko uvrnut rep.

Dlaka mu je fina, ravna, meka, kratka i sjajna. Boja moze biti srebrna, aprikot, kajsija ili crna. Svaka treba da bude jasno razgranicena da se vidi potpun kontrast izmedju boje i maske. Svetle boje prate tamnije zone i ovo ucestalo smenjivanje je veoma trazeno, kao i maska, mladezi. romb na celu i razdeljak na ledjima. Mladezi(bradavic) se mogu videti na obrazima.

Visina mopsa je oko 30cm, a idealna tezina mopsa je 6,3-8,1kg.